2win800x200

Опули

И оваа пролет посетителите на Баба Планина имаат можност да ги видат Пелистерските Водопади кои се појавуваат само во овој период од годината од топењето на снегот на Пелистер

- Станува збор за  првата притока на Црвена Река. Секоја година на пролет има промена на карпестиот релјеф и течението на реката е различно. Течението на реката е во усекот помеѓу Врв Стив и Врв Илинден од источната страна на Баба Планина т.е. страната која што гледа кон Нижо Поле. Не постои планинарска патека и единствениот пристап до овие убавини е по самото корито на реката. Најубавите водопади се формираат нешто над 2000мнв, вели Иванчо Тошевски, планинар

Неверојатни фотографии објави на фб страна ски центарот Нижеполе, на кои планината е побелена како да наврнало снег,  но всушност белилото е од огромите количини на град кои заврнаа попладнево во небремето што го зафати  Потпелистерието. 

FB IMG 1652555845999

FB IMG 1652555842453

FB IMG 1652555838556

FB IMG 1652555834375

FB IMG 1652555830046

FB IMG 1652555822083

 

 

IMG 6b632c1bf34f7c6b9007214ebb674bf7 V

Дебелата снежна покривка на Пелистер во март го врати сеќавањето на оние кои добро ја познаваат планината  годините наназад, кога Баба беше окована во снег и мраз не само во зима, туку и цела пролет, а врвовите  беа побелени и во јуни. На падините на нашиот Пелистер на места снежаната покривка достигнува и до 3 метри што е вистинско задоволство за  вљубениците во  планината но и на скијањето, што во вакви услови е посебна атракција и уживање. Одамна не се памети ваква зима на Баба Планина

Иванчо Тошевски и Петар Нолев ги споделија со нас овие импресивни фотографии и неколку видеа, а ние ги споделуваме со читателите на апла.мк

Споделуваме уште едно прекрасно видео од Битола, овој пат, бела и снежна,   низ објективот на Агим Џело

Професионалниот нуркач Александар Ацев од Битола, инаку член на спелеонуркачкиот клуб „Врело“, објави интерсено видео од површинските извори во Преспанското Езеро кои во услови на блага зима без врнежи од снег на повисоките места, се активираат и со подземните води го одржуваат водостојотот на Преспанското Езеро кое последните години се соочува со драматично намалување на нивото на водата. Видеото е направено на плажата во Претор

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани