2win800x200

(Фотогалерија) Се појавија водопадите на Пелистер

Мај 23, 2022
Фото: Иванчо Тошевски Фото: Иванчо Тошевски

И оваа пролет посетителите на Баба Планина имаат можност да ги видат Пелистерските Водопади кои се појавуваат само во овој период од годината од топењето на снегот на Пелистер

- Станува збор за  првата притока на Црвена Река. Секоја година на пролет има промена на карпестиот релјеф и течението на реката е различно. Течението на реката е во усекот помеѓу Врв Стив и Врв Илинден од источната страна на Баба Планина т.е. страната која што гледа кон Нижо Поле. Не постои планинарска патека и единствениот пристап до овие убавини е по самото корито на реката. Најубавите водопади се формираат нешто над 2000мнв, вели Иванчо Тошевски, планинар

IMG 10e0ee5172a79a24cfa6f4dc109c17d2 V

IMG 894372affbaf334f4a113e408351d1ac V

IMG 93c5d1be82da5a7cf98624f65b8838b4 V

IMG 30c5baf88c3ec79bcaab7739b89d13d2 V

IMG d04b4f8508e83823b11cb38203a2651f V

IMG ccde2020ee3b4de9472b35d1d648d066 V

IMG cb230121d8d6595faf2b0ae3c4ce75b5 V

IMG d4ab5bdfd82b13f833ed2a0e6a957b06 V

IMG 6960f62393356d2ef1fa59ea4c91132f V

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани