2win800x200

Клокотат површинските извори на Преспанското Езеро кое само се бори за опстанок (ВИДЕО)

Јануари 04, 2022

Професионалниот нуркач Александар Ацев од Битола, инаку член на спелеонуркачкиот клуб „Врело“, објави интерсено видео од површинските извори во Преспанското Езеро кои во услови на блага зима без врнежи од снег на повисоките места, се активираат и со подземните води го одржуваат водостојотот на Преспанското Езеро кое последните години се соочува со драматично намалување на нивото на водата. Видеото е направено на плажата во Претор

видео: Александар Ацев

-И оваа зима со малку врнежи од снег на планините, Преспанското Езеро само се бори за спас. Подземните аквадукти се наполнија и полека го „хранат“ Езерото со вода од површинските изворчиња кои изгледаат слично како американскиот Yellowstone. Треба да сме свесни колку многу значат подземните води околу езерото како главен ресурс на вода за зачувување на водостојот, вели нуркачот Ацев кој ги следи овие површински изворчиња и вели дека е изненаден што сега се посилни од претходните години

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани