2win800x200

СДСМ Битола обвини дека од општинскиот буџет за култура се плаќаат високи суми за проекти на лица блиски до ВМРО-ДПМНЕ

Мај 09, 2023

Го пренесуваме соопштението интегрално:

„Грабежот на буџетот “во режија” на градоначалникот Тони Коњановски ги надмина сите очекувања. Коњановски и ДПМНЕ бесрамно делат огромни суми на пари од општината на свои сопартијци и блиски, а познати и признати битолски уметници добиваат што ќе остане.

Со ретки исклучоци, како што е реномираната манифестација “Незаборав”, на познати битолски изведувачи и уметници им се доделуваат трошки, а на партиски другари и блиски лица до ДПМНЕ се доделени најголемиот дел од парите.

Во светот на Коњановски и ДПМНЕ, распределбата на средствата од буџетот за култура изгледа вака:

- 200.000 денари за партиската седенка на ДПМНЕ во Офицерски, Баница 1903, на која почесен гостин беше Христијан Мицкоски,

- Васко Мавровски за својот театар побарал 200.000, добил 150.000 денари,

- Мавровски ќе добие и 70.000 денари за Светска уметничка конференција,

- Здружението Мустафа Кемал Ататурк на активистот на ДПМНЕ, Шенол Мемиш побарало 80.000, добило 60.000 денари,

- Истото здружение ќе добие плус 60.000 за второт издание на тријазичната монографија “Мојот град”,

- 200.000 денари за Здружение на филмски продуценти Скопје,

- 180.000 денари за Фитилот договорува на Зоран Пејковски

- Тоше Ивановски, вработен во општина, за Локум фест побарал 600.000, добил 200.000 денари

- 150.000 денари за Еден поинаков историски час на Александар Јаневски од Патриотскиот институт на ДПМНЕ,

- Друштво на писатели, претседател Зоран Пејковски побарало 170.000 денари, ќе добие 100.000 денари

- Колонијата Де Ниро побарала 250.000, ќе добие 150.000 денари.

За разлика од партиските активисти и симпатизери на ДПМНЕ, на другите апликанти Коњановски додели:

- 30.000 денари за 11 октомври на Здружение на борци, а здружението барало 87.000,

- Организација на жени – 9.000 денари,

- Француската алијанса за Солстис побарала 300.000 денари, а добила само 60.000 денари

- Хроничарот на Битола, Петар Ставрев, побарал 100.000 денари, му одобриле само 20.000 денари,

- Билјана Дамјановска и Сефедин Бајрамов за јубилејниот концерт ќе добијат само 100.000 денари,

- Боемите за концерот 35 години од постоењето на групата ќе добијат само 50.000 денари.

Парите за културни настани што во најголем дел ќе завршат кај членови и симпетизери на ДПМНЕ се скоро три пати повеќе од вкупната сума што Коњановски и ДПМНЕ ја дадоа за субвенции за клима уреди!!!

СДСМ на 13.12.2022 година искористувајќи го деловничкото право се обрати до градоначалникот на Општина Битола, Тони Коњановски со Барање за целосна информација во врска со потрошените средства за култура и културни настани организирани од Општина Битола во 2022 година. Од тогаш поминаа скоро пет месеци, а информација нема. Што крие Коњановски?

СДСМ бара градоначалникот да се охрабри и конечно да одговори на барањето на советниците од СДСМ.

Исто така, бараме да се образложат критериумите според кои била одредена висината на парични средства на апликантите за културните настани во 2023 година. Битола, во времето на Владимир Талески, ја виде премиерата за грабежот на буџетот под плаштот на културни настани. Со Коњановски и ДПМНЕ гледаме реприза. За една година потрошени 30 милиони евра буџет, а никој не знае за што и каде завршија парите на битолчани!

Линк до целосната листа : https://www.bitola.gov.mk/wordpress/wp-content/uploads/2023/03/Lista-na-odobreni-aplikacii-24.03.2023.pdf?fbclid=IwAR2xSEWpq-HpoXOhNko51r8_kURXty8VyVENCSVgmNL6HxGIyXpYjvOnxU0

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани