2win800x200

"Уловени" 250 метри мрежи нелегално поставени во акумулацијата Стрежево

Декември 16, 2021

Денес,  на акумулацијата Стрежево, меѓу Лера и Свињиште, на оддалеченост од околу 10 метри од брегот на езерото пронајдени се неколку рибарски мрежи, со вкупна должина од 250 метри, жилавки наменети за крупна риба.

FB IMG 1639688520529

Мрежите не се соодветно обележани и немале соодветен жиг од Државен инспекторат за земјоделство.
 
FB IMG 1639688523044
 
Притоа, констатиран е прекршок согласно Законот за рибарство и аквакултура, од страна на непознати лица, по што мрежите се подигнати за понатамошна постапка.
 
FB IMG 1639688526134
 
По консултација со надлежниот инспектор од Фржавниот инспекторат за земјоделство, мрежите кои се  строго забранети за риболов се подигнати заедно со уловот на риба.
 
FB IMG 1639688530676
 
 ЈП "Стрежево" - Битола ги известува граѓаните дека во следниот период, особено пред претстојните верски и новогодишни празници, ќе продолжи да врши засилени контроли на акумулацијата Стрежево, во соработка со рекреативните риболовци, надлежните инспекциски служби, Македонската риболовна федерација и полицијата.
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани