2win800x200

Голема работна операција во Рудници во РЕК- ПО 30 ГОДИНИ СЕ ПОМЕСТУВА ТРАНСПОРТНИОТ ЈАГЛЕНОВ СИСТЕМ

Јуни 23, 2023

Во моментов во Рудникот Подински јагленови серии во Суводол при РЕК „Битола“ се случува една од најголемите работни операции која ќе овозможи непречен ископ на јаглен, а со тоа и стабилно производство на струја. Во тек е поместување на транспортниот систем , акција која не е извршена околу триесет години.

„Ова е една од најголемите операции во рудници каде имаме посместување односно трансформација на јаглерновиот систем по 30 години. Со ова ќе имаме можност да дадеме работа на нашите багерски единици, па ќе имаме поголема откривка и поголем ископ на јаглен“, изјави генералниот директор на РЕК Пеце Матевски..

353807927 237894882339417 2841357784598118385 n

Димитар Петковски директор на Рудници изјави дека ова всушност претставува ремонт на јагленовиот систем кој долги години се наоѓал во оваа позиција, со стара опрема која сега ја заменуваат.

„Ноата опрема е направена со помош на ФОД и наши сили , наши сртедства се одвоени и механизација. Се прави голема работа која ќе дава резултат во следните пет до шест години , непречено ископ на јаглен и јаловина и со тоа ќе се снабдува непречено темоцентралата за проиозводство на електрична енергија“, рече Петковски.

356199338 3360130314237757 5123973602585062979 n

Предвидено е ремонтните активности да траат околу 20 дена, во оваа фаза се потреошени околу 5 милиони евра средства на РЕК за изработка на траси и други делови, а ќе се обезбедат нови траки за системот.

356055914 281572621218586 2971602027764881447 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани