Webp.net gifmaker

Фотографија од собирна акција на бомби од Првата светска војна пред 70 години во Мариово

Ноември 27, 2020
Фотографијата е на Владо Темелковски- Лавчан Фотографијата е на Владо Темелковски- Лавчан

Историчарот Владо Темелковски-Лавчан на сојалните мрежи објави фотографија од акција за собирање на неексплодирани убиствени средства од Првата светска војна, спроведена во Народна Република Македонија во педесеттите години од минатиот век. Вакви центри, напиша дека имаше во повеќе села од Мариово, а оваа фотографија е од собирниот центар во село Брник.

Деновиве во Битола актуелна е акцијата на Дирекцијата за заштита и спасување за отстранување на гранати од Првата светска војна кај Стадионот во Битола, каде се проценува дека ќе бидат пронајдени вкупно 15 000 парчиња. Битолскиот регион е ендемско подрчје на Балканот за неексплодирани убистевни средства од Првата светска војна.  

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани