2win800x200

Општина Битола конечно по пет месеци доби од АХВ одобрување за прифатилиштето за бездомни кучиња

Мај 10, 2024
Пет месеци по доставувањето на барањето од Општина Битола, Агенцијата за храна и ветеринарство, денес го достави решението за одобрување на прифатилиште за бездомни кучиња. Во решението е наведено дека, објектот кој изминатата година, Општина Битола го адаптираше за сместување на бездомни кучиња, ги исполнува условите пропишани со Законот за заштита и благосостојба на животните и Правилникот за постапките за заловување, интервенции и третман на бездомните кучиња, начинот на спроведување на тестот за социјализација, начинот и содржината на податоците за водење на евиденција и начинот за вршење на надзор, условите за одобрување на прифатилиштата, формата и содржината на начинот на водење на Регистарот на одобрени прифатилишта.
Максималниот капацитет на прифатилиштето е за сместување на 55 кучиња.
Со одобрувањето на прифатилиштето од Агенцијата за храна и ветеринарство, истото е внесено во официјалниот државен регистар на прифатилишта и општината може да премине кон спроведување на завршните административни чекори за ставање во функција на прифатилиштето. Во оваа фаза, потребно е со одлука на Совет, прифатилиштето да биде предадено на управување од страна на ЈП Комуналец, за што Советот ќе треба да ја усвои и Програмата за работа, вклучувајќи го и одобрувањето на потребните средства од општинскиот буџет за непречено работење на прифатилиштето.
Со завршувањето на овие процедури, ќе започне организираното и системско решавање на проблемот со бездомните кучиња во Битола.
440323132 475174168198803 8568679215542388824 n
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани