2win800x200

Стопанска банка Битола под лупа на Комерцијална банка – длабинската анализа ќе покаже дали е можно присоединување

Април 26, 2024

 

Комерцијална банка ќе спроведе длабинска анализа на работењето на Стопанска банка Битола, која ќе даде одговор дали е можна постапка за нејзино присоединување, објави nezavisen.mk

Во соопштение до Македонската берза Комерцијална банка посочува дека Надзорниот одбор на Банката на 25.04.2024 година донесе Одлука за спроведување постапка на длабинска анализа на целокупното работење на Стопанска банка АД Битола со цел да се дефинира намера за присоединување на Стопанска банка АД Битола кон Комерцијална банка АД Скопје.

„По завршување на постапката на длабинска анализа, Комерцијална банка АД Скопје ќе донесе одлука дали да продолжи постапката со изразување на намера за склучување на трансакцијата на присоединување, за што јавноста ќе биде известена“, се вели во ценовно чувствителната информација.

Инаку, идејата за присоединување на Стопанска банка Битола кон Комерцијална банка не е нова. Уште во септември лани двете банки во две независни соопштенија до Берзата најавија дека е можно присоединување на битолската банка кон водечката банка во земјава.

Денеска, пак, беа објавени и резултатите за првиот квартал и на Стопанска банка Битола, како и ревидираните финансиски извештаи на Стопанска банка а.д. Битола по годишната сметка за 2023 година.

Според информациите објавени на интернет страницата на Берзата, лани Стопанска банка ја заврши со нето загуба од 3 милиони евра.

Во образложението за остварениот финансиски резултат за периодот од 1.1.2024 до 31.3.2024 година се вели дека Банката оствари позитивен резултат од оперативното работење, односно оствари добивка пред исправка во износ од 44,35 милиони денари, што претставува годишен раст од 8,94 % во споредба со истиот период од 2023 година. Согласно новата Одлука за измена и дополнување на одлуката за методологијата за управување со кредитен ризик Банката издвои повисоко ниво на резервации со тоа се создаде здрава основа за понатамошно успешно работење, се вели во образложението до Берзата.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани