2win800x200

„Предизвикот на младите во образованието“- трибина на Комисијата за образование при СДСМ Битола

Мај 26, 2023

По повод 24 мај -Ден на сесловенските просветители Св.Кирил и Методиј, комисијата за образование при ОО СДСМ Битола,сектор образовните при Форум на жени СДСМ Битола и ЛК СДММ при СДСМ Битола организираа трибина под мотото "Предизвикот на младите во образованието".

Главен акцент на трибината се стави на младите, а говорници беа просветните работници: директорката на градинката "Естреја Овадија -Мара" Лидија Тфирст Митровска која зборуваше за улогата на воспитувачот во воспитно - образовниот процес во раниот детски развој и предучилишен развој. За улогата на наставникот во наставата беа презентирани аудио видеа со Ирена Мацеска, одделенски наставник, Весна Баковска предметен наставник и Гордана Анастасова, наставник во одделенска настава и поранешен директор во О.У.Климент Охридски која го презентираше значењето на Еразмус проектите во образованието.

347245934 915006039613566 648493316246838328 n

347433383 286996047002344 7946445420637464245 n

347397853 981950079890417 2117302965488593210 n

347253360 904927537271510 5131533596229448732 n

Како говорници беа Роза Јовановска,доктор по педагошки науки и Добри Петровски, долгогодишен професор на Педагошки факултет и поранешен проректор и декан на Педагошки факултет кои зборуваа за образованието денес.

347650470 726215449302309 3183480236171459260 n

347557836 1055115545873825 2439419343357438594 n

Андреј Гулабовски,претседател на ЛК СДММ зборуваше за предизвикот на младите во образованието, а младите презентираа за мисијата на Св.Кирил и Методиј и јазикот.

349159569 1365997860795806 6212477150245045655 n

Истакнато беше дека изминатата деценија образованието во Битола доживеа крах кое се должеше на недомаќинското работење на ВМРО- ДПМНЕ како локална власт.Кога СДСМ ја правзеде локалната власт, поставените директори се соочија со блокирани сметки, струја пред исклучување, милионски суми со долгови, но сепак училиштата беа успешно менаџирани и а долговите исплатени.

348551293 100254039759258 1105029233083350746 n

Покрај очајната состојба во училиштата беа изведени низа реконструктивни зафати како енергетско ефикасни фасади, спортски игралишта, промена на подови и дограми, реновирање на училишните тоалети и соблекувални во спортските сали, комплетно реновирани училници опремени со нов училишен инвентар, нови електрични инсталации и лед осветлување, нова ИКТ опрема и нагледни средства, уредување на училишните дворови, нови кабинети по природните науки со инвентар и нагледни средства за експериментална настава. Потоа, промена на кровови, нова дигитална опрема за време на пандемијата за online настава, ИКТ опрема во одделенска настава.

347229866 563430762608068 1521899389422962894 n

Поради тоа, на директорите од Комисија за образование им беа доделени благодарници за посебен придонес во образованието кои оставија траен белег во битолските училишта. Сепак да се биде учител,наставник, професор е најблагодарната,најубавата но и многу одговорна професија.Просечниот учител раскажува, добриот учител објаснува, квалитетниот наставник демонстрира, а најдобриот инспирира. И затоа ако треба да поставите некој на пиедестал, ставете ги наставниците.Тие се хероите за иднината на едно општество.

347395610 660558555913120 8657429028857631460 n

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани