2win800x200

Громовникот Илија го чува Големо Езеро на Пелистер

Август 01, 2023

Параклис посветен на пророкот Свети Илија е подгнат веднаш над Големото Езеро на Пелистер. Еден  е од највисоко поставените христијански објекти посветени на овој светец. Верниците и планирите сметата дека нема посоодветно место од ова со оглед на тоа што го викаат громовник, а објектот е подигнат на надморска височина над од 2218 метри. Ова не е единствениот храм посветен на Св Илија, а подигнат на високи коти, тука се и манастирот во Крклино, Драгош и на други места, но и оној на Кајмакчалан на нависоко место од 2521 метар надморска височина.  

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани