2win800x200

Промовирана инклузивната сликовница „Свет за сите“

Декември 04, 2021

По повод Mеѓународниот ден на лицата со попреченост на плоштадот Магнолија беше промовирана инклузивната сликовница ,,Свет за сите“ изработена во рамките на проектот ,, Свет за сите- зашто љубовта не познава пречки“, а поддржана преку социјалната програма на Општина Битола за 2021 година.

Во креирањето на сликовницата учествуваа корисниците на ЦПЛИП „Порака“, заедно со основни, средни училишта, поединци од градов и пошироко, како и творци кои учествуваа во ликовно- литературниот конкурс ,, Уметноста не перцепира попреченост“.

Музичко литературниот перформанс беше збогатен со изведба на македонска народна музика со учество  на талентираните Теодора Колевска и Елена Петровска кои уште еднаш покажаа дека лицата со попреченост имаат можности, таленти како и другите, докажаа дека сите заедно сме еднакви, исти и дека само така можеме да градиме општество во кое љубовта ќе покаже дека има бескрајност.

Самиот процес на создавањена ,,Свет за сите“  ги сплоти учесниците кои се запознаа меѓу себе и уште полесно ги прифатија членовите на „Порака“ како рамноправни на себе, и станаа идни амбасадори за недискриминација, соживот и еднаквост на лицата со попреченост. Во реализацијата на проектот учествуваа корисници и членови од ЦПЛИП „Порака“ Битола со претседателката Јулијана Трајчевска, одделенските настванички  Весна Гагаловска  од ОУ „Тодор Ангелевски“,  Лидија Поповска  од  „Трифун Пановски“, професорите Александар Грујовски- Државно музичко училиште Битола, Никола Панев од Штип и Јована Талевска – СОМУ ,,Др-Јован Калаузи'' Битола. 262956910 1668395636840863 517402998506622322 n

263331601 229310655949489 2724033962467777552 n

263534069 432936628366769 2006239853432418031 n

263554655 336501991147595 387850879124338711 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани