2win800x200

Дејан Радуловски од Битола дипломира со просек 10.00 на Институтот за историја, студира и втор факултет

Јуни 25, 2024

Дејан Радуловски од Битола отсекогаш знаел дека историјата е науката на која ќе ù го посвети животот. Дипломирал со просек 10.00 на Институтот за историја при Филозофскиот факултет во Скопје. Неговиот научен интерес е нововековната историја и веќе е запишан на вториот циклус на студии, објавува umno.mk

Тој има 23 години, паралелно студира два факултета, едниот веќе на втор циклус на студии, а вториот за да го разбере повеќе првиот. Дејан Радуловски од Битола отсекогаш знаел дека историјата е науката на која ќе ù го посвети животот. Дипломирал со просек 10.00 на Институтот за историја при Филозофскиот факултет во Скопје. Неговиот научен интерес е нововековната историја и веќе е запишан на вториот циклус на студии. Паралелно запишал и Правен фалултет на прв циклус на студии кој очекува да му помогне да ја разбере историјата од еден друг агол. Ова се приказните на успешните студенти.

dejan radulovski 1 1 768x511

Вие сте студент со просек 10.00. Дали некогаш сте прополагале испит или едноставно така се случи?

– Во текот на студирањето никогаш не сум преполагал испит. Едноставно бев фокусиран и знаев дека тоа е најбитниот дел од мојот живот. Посветеноста, фокусираноста и љубовта кон историјата постојано ме водеа во текот на студирањето. Јас сметам дека кој било човек може да постигне каков било успех во својот живот, доколку е свесен дека тоа кое што го работи/учи ќе биде постојано дел од неговиот живот. Тешко е во едно вакво конзумеристичко општество да правите нешто од љубов, но сепак тоа беше главниот фактор кој ми овозможи да постигнам еден ваков успех.

Веќе сте на втор циклус на студии, а научниот интерес Ви е нововековната историја во Европа. Овој период не може да се изземе и од историските случувања во Азија и Османлиската Империја, особено влијанијата на Балканот. Што најмногу Ви буди интерес за истражување на овој период?

– Човекот како свесно и рационално суштество постојано се залагал да го истражи своето минато. Иако многу често во денешниот наратив можеме да сретнеме изјави кои укажуваат на тоа дека треба да заборавиме на минатото и да се насочиме кон иднината, политичките околности во кои што се наоѓа Европа, вклучително и Балканот, во моментот се речиси целосно условени од историјата. Да не заборавиме дека при некоја од првите изјави на Путин, по почетокот на руско-украинската војна, тој укажува на историските настани, односно на историското право на Русија да ги поврати своите историски земји. Токму актуелизирањето на историските настани ја прави историјата да биде важен фактор при решавањето на меѓусебните односи на државите. Да не заборавиме на спорот помеѓу Македонија и Бугарија. Одлуката да ја изучувам нововековната историја на Европа се темели токму на ова. Кај голем дел од историските настани во периодот помеѓу 17 и почетокот на 20 век, последиците можеме да ги забележеме и денес. Како што знаеме Historia est magistra vitae. Ние живееме во еден светски поредок чии што корени можат да се најдат во почетокот на 20 век, ако не и порано. Како и сега така и во периодот особено, од средината на 18 век, забележуваме испреплетени односи низ целиот свет. Само проследете ја седумгодишната војна од 1756 до 1763 година, ќе разберете за што зборувам. Се разбира случувањата во Европа, влијаат и во Азија и во Османлиската Империја, особено ако се земе фактот дека најразвиените земји во посочениот период се наоѓаат токму на тлото на Европа. Само да се погледнат границите во Азија ќе разбереме дека територијалните и етничките судири на Азискиот континент не се од сега. Користејќи ја својата доминантна позиција големите сили, особено на почетокот Велика Британија и Франција, а подоцна САД и СССР овозможија преку исцртувањето на спорни граници да го задржат своето влијание на овие простори. Слична е ситуацијата и на Балканот, Централна Европа како и Африка. Одговорот на тоа, зошто денес најголемите жаришта на конфликти се забележуваат во овие региони, не треба да го бараме во денешните случувуња, туку треба да се навратиме во историјата. Таквиот одговор можеме да го најдеме преку изучувањето на нововековната историја на Европа.

Додека посетувате магистерски студии по историја, запишавте и прв циклус на студии на Правниот факултет во Скопје. Објаснете ни ја оваа врска.

– Се разбира кога изучувате одреден период од политички, економски или социјален аспект, неопходно е на тоа да се додаде и филозофската мисла карактеристична за тој период. Да не заборавиме како делото „Општествен договор“ од Жан Жак Русо, влијаеше врз почетокот на Француската револуција. Или пак Џон Лок, како основоположник на либералната идеја, која сè уште доминира со одреден дел од светот. Да не заборавиме дека делата на Карл Маркс, се едни од најчитаните дела во денешницата, а воедно не постои научник во светот, кој со својата идеја предизвикал такви масовни промени во пракса, како Карл Маркс. Затоа сметам дека политичките студии на Правниот факултет ќе ми овозможат да се надоградам како историчар, особено во делот на историјата на мислата.

 

Целото интервју на следниот линк https://umno.mk/ima-23-godini-prosek10-i-paraleno-studira-dva-fakulteta/

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани