2win800x200

Комисијата за образование при СДСМ Битола со трибина по повод Денот на правата на децата

Ноември 22, 2023

По повод 20 ноември, Светскиот ден на правата на децата, Комисијата за образование при ОО СДСМ Битола организираше трибина заедно со комисиите за образование од Пелагонискиот регион и Централната комисија на тема ,,Да градиме здрави генерации -заедно против меѓуврсничкото насилство".

 
Говорници на трибината беа:
-Петра Лукароска - член на централната комисија за образование на СДСМ и координатор на Комисија за образование на Пелагонискиот регион
-Марија Кочовска - Пратеничка во собрание на Република Северна Македонија
-доц.д-р Анита Азеска - член на централната комисија за образование на СДСМ
- Ирена Николовска Ристановска - психолог во основно училиште со ресурсен центар Коцо Рацин - Битола
-проф.д-р Татјана Стојаноска Иванова, Филозофски факултет и член на Централната комисија за образование на СДСМ 
- Весна Баковска-модератор, претседател на Комисија за образование при ОО СДСМ Битола
 
Правото на детето на образование значи учење и практикување на правата на децата во училиштата, образовните програми или установите според Конвенцијата на Обединетите нации за правата на детето донесена на 20 ноември 1989 г. 
 
Детските права им припаѓаат на сите деца без оглед на нивното национално потекло, пол, религија, возраст, попреченост и слично. Конвенцијата на правата на децата е најшироко ратификуваниот договор за човековите права во светот, клучен обврзувачки инструмент кој ги вклучува граѓанските, политичките, економските, социјалните и културните права на децата.
 
Детето има право на образование, на социјална сигурност, здравствена заштита, има право на идентитет и националност, да ги искаже своите ставови по сите прашања.
 
Детето има право на име, да стекне државјанство и да добие грижа од своите родители, да нема дискриминација.
 
Детето има право на љубов, да оди на училиште, да игра и да го искаже своето мислење. Учениците, родителите и наставниците треба да ја  практикуваат конвенцијата и да ги знаат механизмите за заштита на правата на децата.
 
Децата покрај правата имаат и обврски и должности  за кои од  повеќе аспекти   зборуваа говорниците за училишната клима, меѓуврсничко насилство, инклузија во образованието и слично.
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани